רבות ורבים מאיתנו לא יודעים כיצד להחליט במי לבחור. מה אפשר לעשות? לקרוא וללמוד. אמנם לא מדובר במדע מדוייק, אבל יש רשימת עקרונות שתעזור לך לוודא ששני הפתקים שלך ילכו למקום הנכון
בעוד שהקמפיינים לבחירות הארציות מתנהלים בכל ערוצי התקשורת וממטירים עלינו הררי מידע ותוכן, הבחירות לרשויות המקומיות זוכות לפחות תהודה והבמה שלה זוכים המועמדות והמועמדים נוטה להיות פחות אטרקטיבית ומייצרת פחות קשב בקרב הבוחרים.
ולמרות חוסר הברק, לבחירות לרשויות המקומיות חשיבות מכרעת על חיינו ביומיום, גם ובמיוחד בימים שלאחר השבעה באוקטובר, והאחריות לבחור ולהחליט במי לבחור היא עלינו. אז הכנו רשימה של כמה עקרונות שכדאי לאמץ לתהליך ההתלבטות בדרך לקלפי.
1. פיצול פתקים - בבחירות המוניציפליות אנו מצביעים בשני פתקים - אחד לראש הרשות ואחד לרשימה למועצה. אינטואיטיבית, נדמה לנו שכדאי לבחור ברשימה של המועמד המועדף עלינו לראש הרשות, אבל האמת היא הפוכה במקרים רבים. ראשי רשויות מקומיות מחזיקים בארץ כוח דומה לכוח של מושל, מה שיכול בקלות לגרום להם להפוך ל-״מיני דיקטטורים״, להתדרדר במדרון השחיתות ולאבד קשר עם המטרה המקורית שלשמה יצאו לדרך - שירות הציבור.
לכן ההמלצה שלנו - פיצול פתקים: אחד לראש/ת רשות והשני לרשימה ליברלית שאינה הרשימה שלו/ה. כך נגביל את כוחו של ראש הרשות ונשמור על האינטרסים הציבוריים. מהלך שכזה מייצר מעין מצב של ״הפרדת רשויות״ בין המועצה לבין ראש/ת הרשות.
2. רשימות בראשות נשים - נוכחות של נשים במועצה ובהנהגת הרשויות מציעה לא רק שוויון אלא הפחתה של שחיתות, שיח פחות אגרסיבי ויותר מקדם בישיבות המועצה ושירות אינטרסים של חלקים גדולים יותר מתושבי הרשות המקומית.
ההמלצה שלנו - בחרו ברשימה ליברלית שבוודאות תעבור את אחוז החסימה ושבראשה עומדת אישה, כלומר שאם הרשימה תיכנס רק עם מושב אחד - בוודאות תכנס אישה למועצה.
3. רשימות ריצ׳רץ׳ - אם אין ביישוב שלכם רשימה ליברלית בראשות אישה שאתם תומכים בה, בחרו ברשימה ליברלית שמסודרת כריצ׳רץ׳, כלומר שבמקום השני בה נמצאת אישה. זה שוויוני וזה נכון. רשימות בראשות נשים ורשימות ריצ׳רץ׳ בחלק גדול מהערים בארץ ניתן למצוא כאן באתר של מיזם 5050.
4. רשימות ומועמד/ת ליברליים - ודאו ששני הפתקים שלכם מוקדשים אך ורק לנציגים ליברליים - מועמדים ורשימות של מפלגות ליברליות או בעלות אג׳נדה ליברלית מוצהרת. ניתן לבדוק את התוכן שהם מפרסמים ברשתות החברתיות, את ההסכמים שסגרו ואת הפעולות הקודמות שנקטו בהן, אם היו בעבר בראש הרשות או במועצה. כאשר מדובר ברשימות כחלק ממפלגות ארציות רצוי להעדיף רשימות שמייצגות מפלגות שמזוהות עם הגוש הליברלי, לדוגמה: מרצ, יש עתיד, מפלגת העבודה והמחנה הממלכתי או רשימות חוזה חדש שנולדו מתוך המחאה נגד ההפיכה המשטרית - ובתנאי שכל אחת מאלה צפויה לעבור את אחוז החסימה.
5. נתרחק מקיצוניים אנטי-ליברליים - מובן שלא נצביע לרשימה אנטי ליברלית, אבל גם אם רשימה לכאורה ליברלית התאחדה עם רשימה או מפלגה לא ליברלית בעליל (לדוגמה בלתי סבירה: רשימה של יש עתיד עם רשימה של עוצמה יהודית או ש״ס), ובכן - הרשימה היא לא ליברלית. לא נצביע לרשימות כאלה.
6. ניתוב משאבים נכון - חשוב לבדוק מה אומרים המועמדים שלכם - באילו נושאים הם מתכוונים לטפל? לאן הם מכוונים את תקציב הרשות? אילו מטרות הם מציגים לקדנציה? חפשו התבטאויות שלהם בראיונות, ברשתות ובחוגי בית.
7. בדיקת שותפים - רבים מהמועמדים מייצרים הסכמים טרום הבחירות. בדקו עם מי סגר המועמד שלכם הסכמים,חפשו בריתות ליברליות. למה? לדוגמה כי סגן בשכר מהגוש הליברלי ינתב תקציבים לקידום מטרות ליברליות. כמובן שלא נבחר במי שסיכמו מראש, פורמלית או א-פורמלית, על שותפויות עם נציגים של מפלגות לא ליברליות.
חשוב מאוד! לפני יום הבחירות עשו שיעורי בית, קראו את הפרסומים של המועמדים והמועמדות, לכו לחוגי בית, למדו מה עמדות כל מועמד.ת בסוגיות ליברליות ועקרוניות ותחשבו היטב במי אתם.ן בוחרות.ים!
Comments