הרשות המקומית היא הישות שדואגת לצורכי היום יום שלנו, ולכן תחת ממשלה ריכוזית שנוגסת באוטונומיה של הרשויות המקומיות, חשוב יותר מתמיד לחזק את מי שדואג לצרכים ולערכים שלנו
מה משפיע על חיי היום יום שלנו יותר? הממשלה או הרשות המקומית? במידה רבה, התשובה היא – הרשות המקומית. היא זו שקובעת איך ינוצל תקציב החינוך שמתקבל מהמדינה, היא זו שקובעת אם ואיך יהיו עסקים פתוחים ותחבורה ציבורית בשבת, איזה פעילויות תרבות ופנאי יגיעו לישובים שלנו, מה ייבנה בשטחי הציבור, איפה יותקנו מתקני מחזור, איך ייראו הרחובות שלנו ועוד.
הרשות המקומית היא מעין מדינה בתוך מדינה, ישות סמי-אוטונומית עם סמכויות רבות שנוגעות לכל הדברים הקטנים שמהם מורכבים חיי היום יום שלנו. חינוך, פנאי, תשתיות, מסחר, תחבורה, חניה, שירותי דת ועוד.
בניגוד למגמה של השנים האחרונות, בארץ ובעולם, שהגבירה את מידת האוטונומיה של הרשות המקומית, הממשלה הנוכחית דוגלת בגישה ריכוזית מאוד ופועלת במרץ רב לקחת מהרשויות המקומיות חלק מהסמכויות שלהן.
אחת הדוגמאות הבולטות ביותר היא קרן הארנונה, שמשמעותה שכספי הארנונה שלנו, במקום שיימצאו בידי הרשות המקומית וישמשו לצורכי התושבים, ייכנסו לקרן משותפת ויחולקו בין רשויות שונות. לכאורה זהו צעד שאמור לקדם את השוויון בין רשויות, אך בפועל, המשמעות היא שרשויות חזקות ומשגשגות עם שיעורי גבייה גבוהים ורמת שירותים גבוהה לתושב יממנו רשויות חלשות יותר. בעצם, במודל המוצע, ככל שרשות תתנהל טוב יותר, כך היא תיענש יותר, ולא פחות חשוב – השליטה בקופה כבר לא בידי הרשות, אלא בידי הממשלה.
חוק הרבנים, שנידון בדחיפות רבה בדיון מיוחד באמצע הפגרה, הוא לא רק מפעל ג'ובים שמגדיל משמעותית את מספר משרות הרבנים ברשויות המקומיות ומונע מינוי של רבנים ליברליים, אלא גם עוד כלי להגדלת הריכוזיות והשליטה של השלטון המרכזי על חיי היום יום שלנו.
גם בהסכמים הקואליציוניים ישנם מספר סעיפים מדאיגים:
דרישה להצמדת שכר רבני הערים לשכר ראשי הרשויות
מימון מוסדות חינוך חרדיים מוכרים שאינם רשמיים
מניעת מסחר ותחבורה ציבורית בשבת. נושאים שעד כה היו בסמכות הרשות המקומית
ובחוק ההסדרים נכללו סעיפים בעייתיים רבים שנוגעים לסמכויות הרשות המקומית בהקשרים סביבתיים. חלק מסעיפים אלה בוטלו הודות למאמץ מרוכז של חברי האופוזיציה בשיתוף ארגוני הגנת הסביבה, אבל המגמה השלטונית לריכוזיות ברורה מתמיד.
גם לחקיקה שמקודמת במסגרת ההפיכה המשטרית יש השפעה על הרשויות הקומיות. יועצים משפטיים, איזונים ובלמים ובתי המשפט הם אבני היסוד שעליהם מושתת גם השלטון המקומי. בלי אבני יסוד אלה, נראה לא רק עליה משמעותית בשחיתות השלטונית אלא גם היחלשות נוספת במעמד השלטון המקומי.
ראשות וראשי הרשויות מודעים היטב לאיום על עצמאותם ומשיבים מלחמה. החל מהסירוב לממן מוסדות חינוך חדרים לא מוכרים על חשבון מערכת החינוך הממלכתית, דרך הסירוב לקבל את תכתיבי השר אבי מעוז לתכניות לימוד חיצוניות שיקדמו ערכים שמרניים, מיזוגניים ולהטבופוביים ועד למאבק נחוש ועיקש בקרן הארנונה.
כדי להבטיח שראשי וראשות הרשויות ימשיכו להילחם על עצמאות הרשויות המקומיות ועל הערכים הליברליים שלנו, אנחנו צריכים לתת להם.ן את הכוח. לכן, ב-27.02.24 חובה על כל אחת ואחד מאיתנו לצאת לקלפי ולהצביע למועמדות.ים ולרשימות למועצה שתומכים באופן מוצהר וברור בערכים ליברליים, כי כח ליברלי חזק ברשות המקומית הוא הדבר היחיד שעומד בינינו לבין השתלטות השלטון המרכזי על הזירה המקומית.
Комментарии